Wat zijn chloraat en perchloraat?
Het gebruik van chloraat als gewasbeschermingsmiddel is verboden. Maar chloraat ontstaat ook als bijproduct bij het gebruik van desinfectiemiddelen met chloor. Chloraat kan zo in voedsel en drinkwater terechtkomen. Desinfectie is echter wel nodig om besmetting met micro-organismen zo veel mogelijk te vermijden. Om te voorkomen dat er te veel chloraat in voedselproducten terechtkomt, heeft de EU Maximale Residu limieten voor chloraat in voeding vastgesteld. In het productieproces moeten producenten het gebruik van chloor daarom zo veel mogelijk beperken door onder andere een goede hygiëne.
Perchloraat komt van nature voor in de atmosfeer. Het komt via regenval in het grondwater en vervolgens via de wortels in het gewas. Het kan - net als chloraat - ook ontstaan als bijproduct van veelgebruikte, chloorhoudende desinfectiemiddelen. Daarnaast kan perchloraat bij gebruik van pesticiden of meststoffen op groente of fruit terechtkomen. AGF-producten kunnen perchloraat opnemen en zo gecontamineerd raken. Ook voor perchloraat stelde de EU maximumgehaltes vast voor uiteenlopende producten.
Risicoproducten chloraat en perchloraat
Risicoproducten zijn onder meer zuivel, flesvoeding voor baby's , water, AGF, thee en granen. Ook additieven of ingrediënten in een product kunnen chloraat en/of perchloraat bevatten.
Chloraat/perchloraat analyse aanvragen?
Eurofins helpt u graag om uw producten te analyseren op de aanwezigheid van chloraat en/of perchloraat zodat u verzekerd bent van kwaliteit en veiligheid van uw product. Ook staan onze consultants voor u klaar om u van advies te voorzien om het risico op chloraat/perchloraat in uw product zo laag mogelijk te houden. Bel ons via + 32 (0)50 45 00 60 of mail ons via CUSTOMERSERVICES-FOOD-BE@eurofins.com.
Contactgegevens België
Bel ons
BE: +32 (0)50 45 00 60