Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

42 Eurofins laboratoria GMP+ B11-gecertificeerd

Sinds 1 januari 2020 zijn diervoederproducenten die hun GMP+ Feed-certificering willen behouden, verplicht om de analyses te laten uitvoeren door een GMP+ B11 gecertificeerd laboratorium. De ingestelde overgangsperiode is daarmee voorbij. Gelukkig heeft Eurofins wereldwijd 42 GMP+ B11-gecertificeerde laboratoria die graag de analyses op monsters van uw grondstoffen en diervoederproducten verzorgen. Vier van deze laboratoria zijn gevestigd in Nederland. Wat is er met de ingang van de nieuwe GMP+ B11 veranderd?

De GMP+ B11 bevat het protocol voor laboratoria voor GMP+ registratie. Dit protocol ging in op 1 juli 2019, met een overgangsperiode tot 1 januari 2020. Hans van der Moolen, National Technical Manager bij Eurofins: “Voor de analyses van contaminanten, zoals Aflatoxine B1, dioxines, furanen en PCB’s en zware metalen inclusief fluoride gelden nu strengere regels. Voor het uitvoeren van deze analyses moet een diervoederproducent - die zijn GMP+ certificering wil behouden - kiezen voor een B11-gecertificeerd lab. Pesticiden zijn in de B11 niet meegenomen.”

Om de B11-certificering te behalen, moeten laboratoria voldoen aan een aantal eisen. “Een minimale detectiegrens van een factor 5 of 10 ónder de EU-norm is verplicht. Dat betekent dat een lab heel nauwkeurig moet kunnen onderzoeken of een stof voorkomt in een grondstof of product. In kleine concentraties moeten specialisten de stoffen kunnen aantonen. Daarnaast moet een laboratorium zich voor de B11 certificeren, ook als het de analyses niet zelf uitvoert, maar uitbesteedt. Zo besteden we bij Eurofins LabCo de analyses van zware metalen en dioxines ook wel uit aan ons lab in Zeeuws-Vlaanderen. Eurofins LabCo moest zich wel zelf certificeren voor het uitvoeren van deze analyses volgens de B11-protocollen”, vertelt Van der Moolen.

De GMP+ B11-certificering van 42 Eurofins laboratoria wereldwijd, bleek zo een hele operatie. Van der Moolen: “In het najaar van 2018 zijn we gestart met de voorbereidingen. En met resultaat: ik ken geen enkele organisatie die zo uitgebreid is gecertificeerd en in elk werelddeel analyses onder GMP+ certificering mag uitvoeren. Dat is de kracht van Eurofins. Het geeft aan dat de kwaliteit van onze diervoederanalyses heel hoog ligt.” Om de GMP+ B11-certificering te behouden, volgt een jaarlijkse controle.

Risk management tool
‘GMP’ staat voor ‘good manufacturing practice’. GMP+ International certificeert de diervoeders. Zij controleren of het productieproces verloopt volgens het GMP+ kwaliteitssysteem met bijbehorende werkprocessen. De certificering reikt verder dan de diervoederproductie en bijbehorende lab-analyses alleen. Ook het transport en de opslag zijn aan eisen onderworpen. Het GMP+-kwaliteitssysteem maakt het controleren van diervoederproductie eenvoudiger. Van der Moolen: “Om de GMP+ certificering te behouden, moet ieder bedrijf een stap terug in de keten. Iedere leverancier moet gecertificeerd zijn. Het is een mooie risk management tool, die bijdraagt aan een betrouwbare, sterke keten. Als het goed gaat, voldoet de hele diervoederketen aan vooraf vastgelegde regels. In de voeding, hebben we op basis van dit principe net een eerste pilot gedraaid met ‘blockchain’. Blockchain  is een systeem dat niet alleen een stap terug in de keten inzichtelijk maakt, maar de hele keten met een muisklik digitaal inzichtelijk maakt, als alle partijen meedoen. Mooie ontwikkelingen voor veilige diervoeder en voeding!”
 
Meer weten over GMP+ en of u voldoet aan alle eisen? Stuur dan een e-mail naar onze customer service afdeling via LabCo@ftbnl.eurofins.com of onze Salesafdeling via Sales-Food-NL@eurofins.com.
 

Heeft u een vraag? Bel of mail ons gerust.

Contactgegevens België

Whitepapers

Lees je in op specifieke onderwerpen met onze whitepapers

1 / 5