Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Nieuwe PCR-methode verkort listeria-analyse met 1 dag

Eurofins Food Testing Belgium in Nazareth hanteert sinds 1 januari 2020 de PCR-methode voor de detectie van de combinatie van Listeria spp. én Listeria monocytogenes in voedingsmiddelen. Deze methode werkt op basis van DNA en verving de VIDAS LDUO-methode, die op basis van eiwitten werkte. De nieuwe PCR-methode is een stuk sneller en bovendien zeer betrouwbaar. De doorlooptijd tussen staalname en het analyseresultaat is nu 1 tot 2 dagen. Dat is 24 uur korter dan voorheen. Met name grote Belgische bedrijven in de zuivel-, vis- en babyvoedingsindustrie maken er gebruik van. Zij wachten nu minder lang op een vrijgave van hun producten. “Wij helpen onze klanten graag om hun processen te versnellen en kosten te besparen”, vertelt Elke Van de Casteele, Accountmanager bij het Eurofins foodlab in België.

24 uur sneller
Producenten zijn voor bepaalde producten wettelijk verplicht om Listeria te testen voor de vrijgave van hun producten. Tot die tijd mag de batch niet worden verkocht. Nu de combinatie-analyse van Listeria spp. en Listeria monocytogenes sneller kan, spreekt Van de Casteele veel enorm enthousiaste klanten: “Eerder zaten zij te wachten op de analyseresultaten. Nu het veel sneller kan en hun producten sneller worden vrijgegeven, maken zij minder kosten. Hun producten hoeven immers minder lang in de opslag. En dat scheelt geld. Met de kortere doorlooptijd is ook de kans op het terugroepen van goederen kleiner. Het is nu niet meer noodzakelijk om producten soms eerder op transport te zetten, nog voordat het analyseresultaat binnen is. Ook dat scheelt tijd en geld. Vol zekerheid kunnen klanten nu hun producten wegsturen.”

PCR-methode
De PCR-methode is een beproefde methode, die het lab in Nazareth al langere tijd inzet bij de analyse op Salmonella. Analisten zetten het materiaal uit op een PCR-plaat en vervolgens analyseren zij of het DNA erin is terug te vinden. Dankzij de grotere reeksen die we met de PCR-test kunnen analyseren, is het nu mogelijk om meerdere stalen te analyseren per run. Van de Casteele: “Mede daardoor is het analyseresultaat er binnen 1 dag na ontvangst in het laboratorium. Ontzettend snel in vergelijking met de VIDAS LDUO-methode, die 2 tot 3 dagen in beslag nam.” Eurofins Food Testing Belgium gebruikt voor de PCR-testen de gevalideerde test-kits van BacGene. Na een intern validatieproces ontving het lab in Nazareth de BELAC-accreditatie in december 2019. 

Listeria spp. versus enkel Listeria monocytogenes
De snelle PCR-methode is alleen beschikbaar voor de combinatie-analyse voor Listeria spp. én Listeria monocytogenes. Wanneer alleen de analyse van Listeria monocytogenes gewenst is, kan Eurofins Food Testing Belgium dit ook nog steeds aanbieden, maar via de ‘RAPID’L.mono-methode’. Deze neemt echter drie dagen in beslag. Maar waarom kiezen met name grote bedrijven ook voor een analyse op Listeria spp. als dat wettelijk niet verplicht is? Van de Casteele: “Door het zoeken naar andere Listeria-species kan er een hoger veiligheidsniveau bereikt worden. Als de aanwezigheid van Listeria-species kan uitgesloten worden, is het risico op de aanwezigheid van Listeria monocytogenes ook kleiner. Indien er wel Listeriaspecies gevonden worden, betekent dit dat er ergens in het proces nog een contaminatie optreedt en bij een volgende controle zou dit zomaar eens een Listeria monocytogenes kunnen zijn. Eigenlijk is het een extra kwaliteitscheck.”

Meer weten?
Heeft u interesse in de snelle PCR-methode voor de analyse van Listeria spp. én Listeria monocytogenes? Of heeft u vragen? Neem dan contact op met Elke Van de Casteele van Eurofins Food Testing Belgium via +32 474 88 48 76 of ElkeVandeCasteele@eurofins.com
 

Contactgegevens België