Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Olijfolie: vergine of extra vergine?

Olijfolie extra vergine is de beste kwaliteit olijfolie, van de eerste koude pers. Het wordt geroemd om de smaak en voedingsstoffen. De Italiaanse extra vergine olijfolie staat het beste bekend en is prijziger. Maar de kwaliteit en authenticiteit is niet eenvoudig te controleren. Alleen de echte kenners zouden aan smaak of geur informatie kunnen afleiden over de kwaliteit van de olijfolie. Hoe weet u zeker dat u de juiste kwaliteit inkoopt uit Italië, voor de juiste prijs? In dit artikel geven we advies over de monitoring van olijfolie extra vergine. Welke parameters onderzoekt u en welke beheersmaatregelen neemt u om voedselfraude te voorkomen?

Extra vergine olijfolie

Olijfolie mag 'extra vergine' heten als het een zuurgraad heeft van < 0,8% en als een organoleptische test  - een proeftest door een panel van gecertificeerde proevers - uitwijst dat de olijfolie in balans is. Als er sediment wordt gevonden in de olijfolie, mag u het alleen verkopen als ‘vergine’ en niet meer als ‘extra vergine’. Is de zuurgraad hoger, dan wordt de olijfolie geraffineerd, met verlies van geur en smaak en met gebruik van chemicaliën. Ook wordt olijfolie met een hogere zuurgraad regelmatig aangelengd met een klein percentage extra vergine olijfolie. Helaas verschijnt dit soort olijfolie soms toch nog met een extra vergine label in de supermarkt. 

Welke parameters?

Hoe controleert u of de ingekochte olijfolie extra vergine is en bovendien uit Italië komt? Daarvoor bestaat een heel scala aan mogelijkheden. De belangrijkste parameters die wij aanbevelen, zijn een analyse van de zuurgraad, een organoleptische bepaling en een analyse van de vetzuursamenstelling. Aan de hand van de zuurgraad en de vetzuursamenstelling, controleren we of de olijfolie aan de juiste specificaties voor ‘extra vergine’ voldoet. Met organoleptisch onderzoek op basis van geur, kleur, smaak en sediment bekijken we de kwaliteit van de olijfolie. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden. Zo kunt u laten onderzoeken of de geografische origine van de olijfolie in Italië ligt. En ook het peroxidegetal, K232, K270, Delkta-K, stigmastadiënen, sterolsamenstelling of glycerol-2-monopalmitaat geven informatie over het type olijfolie. In Verordening (EG) 2568/91 staat precies aangegeven waaraan olijfolie extra vergine moet voldoen.

Andere beheersmaatregelen

Verder is een onaangekondigde leveranciersbeoordeling een instrument dat u kunt inzetten om inzicht te krijgen in hoe de leverancier de kwaliteit van de olijfolie heeft geborgd en hoe hij de beheersmaatregelen naleeft. U kunt daarvoor ook een onafhankelijke partij inzetten, die ook ter plaatse de grondstoffen of bottelarij beoordeelt. Daarnaast biedt het in kaart brengen van de keten belangrijke informatie: van olijfboer, tot coöperatie, exporteur en importeur tot aan de retailer. Hoe meer u weet, hoe beter u kunt beoordelen wat de risico’s zijn in de keten. Vervolgens kunt u daar de juiste beheersmaatregelen voor treffen. 

Meer weten?

Heeft u vragen over het beoordelen van (het type) olijfolie, wilt u uw olijfolie laten analyseren of zoekt u advies over beheersmaatregelen? Onze experts helpen u graag verder, ook bij de interpretatie van de analyseresultaten. Neem contact met ons op via +32 (0)50 45 00 60  of customerservices-food-be@eurofins.com

Contactgegevens België