4 typen PFAS behoren in Nederland sinds 1 juli tot de verboden stoffen in voedselcontactmaterialen. Het gaat om de PFAS-typen PFOA, PFOS, PFNA en PFHxS. PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn schadelijke stoffen uit de industrie, die in ons milieu, voeding en drinkwater voorkomen. In de praktijk zitten de verboden stoffen PFOA, PFOS, PFNA en PFHxS vooral in oliebestendige coatings van papieren of kartonnen verpakkingsmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan pizzadozen, frietzakjes of popcornbakjes. Dit heeft gevolgen voor Nederlandse producenten, retailers en verpakkingsfabrikanten én partijen die leveren aan de Nederlandse markt.
Nederland is het eerste land in Europa na Denemarken dat gebruik van typen PFAS in voedselcontactmaterialen verbiedt. Partijen in andere Europese landen zijn daarom mogelijk niet op de hoogte van deze regelgeving. Het verbod is geregeld in een wijziging van de Warenwet regeling verpakkingen en gebruiksartikelen van 1 juli 2022. Daarin is aangegeven dat de 4 typen PFAS niet mogen voorkomen in de voedselcontactmaterialen. Ook niet door contaminatie of na een afbraakproces. Er geldt géén overgangstermijn.
PFAS: schadelijk
Uit recent onderzoek van de European Food Safety Authority (EFSA) blijkt dat deze typen PFAS schadelijker zijn voor onze gezondheid dan gedacht. Zo kunnen PFAS het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Hoe schadelijk deze typen PFAS precies zijn, hangt af van hoeveel u binnenkrijgt, hoe vaak en hoe lang. Dat verschilt dus sterk van persoon tot persoon.
"Via recycling van afval van PFAS-houdende producten, blijven PFAS aanwezig in nieuwe producten"
Het ontstaan van PFAS
Er zijn zo’n 4.700 officieel geregistreerde stoffen door de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling - lijst van 2018) die onder PFAS vallen of waarvan bekend is dat ze potentieel kunnen degraderen tot deze persistente verbindingen. PFAS zijn ooit gemaakt in de industrie, geroemd om hun weerstand tegen hitte en water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen. Handig voor regenjassen, anti-aanbakpannen, verf, tapijten, textiel en voor oliebestendige coatings op papieren verpakkingsmateriaal dat in contact komt met voedsel. Omdat de stoffen zeer persistent zijn, breken ze in het milieu nauwelijks af. Via recycling van afval van PFAS-houdende producten, blijven PFAS aanwezig in nieuwe producten.
"Ga na bij uw leverancier of zij op de hoogte zijn van de nieuwe Nederlandse regelgeving voor voedselcontactmaterialen"
Hoe weer ik de verboden PFAS-typen in mijn voedselcontactmaterialen?
Wat kunt u nu het beste doen? Enkele adviezen:
- Ga na bij uw leverancier of zij op de hoogte zijn van de nieuwe Nederlandse regelgeving voor voedselcontactmaterialen.
- Vraag om een DOC-verklaring waaruit blijkt dat deze 4 PFAS-typen niet voorkomen in het voedselcontactmateriaal.
- Test steekproefsgewijs of uw voedselcontactmaterialen inderdaad geen PFOA, PFOS, PFNA en PFHxS bevatten.
Meer weten?
De Eurofins-laboratoria zijn geaccrediteerd om deze analyses uit te voeren voor voedsel, voer, water en bodem volgens DIN EN ISO/ IEC 17025:2005 en behalen goede resultaten in internationale ringtesten. Wilt u meer weten over onze PFAS-analyses? Neem dan contact met ons op via +32 (0)50 45 00 60 of customerservices-food-be@eurofins.com.