Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Wereldvoedseldag: aandacht voor voldoende voedsel

Gisteren was het Wereldvoedseldag. Sinds 16 oktober 1979 vraagt de VN jaarlijks internationaal aandacht voor voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. En daar helpen wij graag aan mee. Op dit moment kunnen miljoenen mensen wereldwijd zich geen gezonde voeding veroorloven. Voor hen is voedselzekerheid niet vanzelfsprekend. Terwijl er genoeg voedsel wordt geproduceerd om iedereen op aarde te voeden. Samen met telers, producenten, handelaren en retailers ondersteunen wij de vastgestelde Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. Zo maken we ons samen hard tegen verspilling en voor kwalitatief goed water en voedsel, voor een goede gezondheid en een duurzame wereld.

1.    SDG 2 – Zero hunger: samen tegen verspilling

Telers, verwerkers en agrariërs willen hun product zo vers mogelijk verkopen. Wij kunnen hen al binnen 1 dag laten weten of hun product voldoet aan alle veiligheidseisen en of het kan doorgaan naar de volgende schakel in de voedselketen. Met deze snelheid verschijnt een product veilig en nóg verser in het schap. Daarmee helpen wij mee in de strijd tegen voedselverspilling. Wij noemen dat ‘Fresh & safe 2.0’

Ook de juiste houdbaarheidsdatum weerhoudt de consument ervan een product onnodig weg te gooien. Wij adviseren onze klanten over de houdbaarheid van een product, in relatie tot voedselveiligheid. Zo geven we producenten advies over de receptuuropbouw en testen we de werking van additieven en natuurlijk conserveermiddelen tijdens de productontwikkeling. Aan de hand van voorspellende modellen berekenen en toetsen we de gewenste houdbaarheid van een product. En met een check - een challengetest – onderbouwen we de houdbaarheid volgens de wetgeving. Zo strijden we samen tegen voedselverspilling.

2.    SDG 3 & 6 – Good health & well being + Clean water and sanitation: kwalitatief goed water en voedsel voor een goede gezondheid 

Kwalitatief goed en veilig voedsel draagt bij aan een goede gezondheid. Veel producenten willen hun product gezonder maken. Onze experts en consultants helpen hen daarbij en adviseren over de receptuur. Ook ondersteunen we voedselproducenten om hun voedingsproduct zo veilig mogelijk in de schappen te zetten. Daarnaast adviseren onze experts van C-mark in Nederland en België dagelijks installatiebeheerders bij kantoren, woningcorporaties, hotels, zwembaden en fabrieken om hun waterkwaliteit op peil te houden, de waterveiligheid te borgen en legionella te voorkomen. De gezondheid van medewerkers en bezoekers staat voorop.

3. SDG 12 + 13 – Responsible consumption and production + Climate action: duurzame voeding 

Onze consultants helpen producenten om hun productieproces zo efficiënt en duurzaam mogelijk in te richten – van grondstof tot eindproduct. Zo adviseren onze ketenexperts en food- & fraude-consultants over het oplossen van knelpunten en (voedselveiligheids)risico’s in de supply chain of waar telers, verwerkers, producenten of retailers kosten kunnen besparen. Dat doen zij op basis van alle data, wet- en regelgeving en een risico-inventarisatie. 

En als het gaat om duurzaamheid geven zij advies over de kwaliteit van de te gebruiken grondstoffen om zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Dit doen wij onder andere door het voorkomen van onnodige transportkosten. Een inkoper van grondstoffen is vooraf niet altijd zeker van de kwaliteit. Zeker als de grondstoffen of halffabricaten uit een ander land komen. Daarom adviseren wij onze klanten over de inkoop van grondstoffen of voeren wij een analyse uit in het land van herkomst. Om het risico op een te hoog gehalte van schadelijke stoffen in te perken. Het is immers zonde als een partij niet blijkt te voldoen en teruggestuurd moet worden. Zo voorkomen we onnodig transport. 

Ondersteuning

Zou u ook graag extra aandacht willen besteden aan het voorkomen van voedselverspilling binnen uw processen? Onze consultants denken graag met u mee. Ook hebben onze specialisten veel kennis van receptuuradvies, voorspellende modellen en challengetesting, waarmee de juiste houdbaarheidsdatum is te bepalen voor uw product. Voor veel producten en stoffen kunnen wij supersnelle analyses leveren. Meer weten? Neem contact met ons op via +32 (0)50 45 00 60 of customerservices-food-be@eurofins.com

 

Publicatiedatum: 17 oktober 2022

Heeft u een algemene vraag? Bel of mail ons gerust.

Contactgegevens België