Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

3-MCPD

Wat is 3-MCPD?
2- en 3-MCPD (Vrij 2- en 3- monochloorpropaandiol, ook wel voor het gemak aangeduid als 3-MCPD) zijn stoffen die ontstaan als oliën en vetten, die rijk zijn aan zouten, te lang en/of onder te hoge temperaturen worden verhit. De EFSA – de Europese autoriteit voor voedselveiligheid – acht 3-MCPD en aanverwante stoffen potentieel kankerverwekkend voor wie te hoge concentraties binnenkrijgt. De stoffen zouden toxisch zijn voor de testikels en de nieren.

Besmettingsbron 3-MCPD
De hoeveelheid 3-MCPD die ontstaat, hangt af van de hitte en de tijdsduur waarin de olie of het vet wordt blootgesteld aan die hitte. Tijdens het raffineren van olie is er bijvoorbeeld kans op het ontstaan van 3-MCPD, als de olie wordt gewonnen via warme persing. Geraffineerde palmolie en raapzaadolie zijn bijvoorbeeld vaak bronnen van 3-MCPD. Maar ook tijdens het bakken of frituren kan in de oliën of vetten 3-MCPD ontstaan, net als bij het bakken van patisserie of het barbecueën en roken van vleesproducten. Daarnaast is er een risico tijdens het produceren van sojasaus of andere marinadesauzen. Ook de hydrolyse van eiwitten en proteïnen, waarbij zoutzuur wordt gebruikt, brengt ook een risico met zich mee. Ten slotte kan tijdens de productie van glycerol - beter bekend als oplosmiddel E422 of zoetmaker van snoep, gebak en margarine - 3-MCPD vrijkomen in kleine hoeveelheden.

3-MCPD analyse aanvragen?
Eurofins helpt u graag om uw producten te analyseren op de aanwezigheid van 3-MCPD zodat u verzekerd bent van kwaliteit en veiligheid van uw product. Ook staan onze consultants voor u klaar om u van advies te voorzien om het risico van een teveel aan 3-MCPD in uw product zo laag mogelijk te houden. Bel ons via +32 (0)50 45 00 60 of mail ons via CUSTOMERSERVICES-FOOD-BE@EUROFINS.COM.

Contactgegevens België

Heeft u een algemene vraag? Bel of mail ons gerust.