Wat is radioactiviteit?
Alles om ons heen bestaat uit atomen. Een radioactieve stof bestaat uit atomen die niet stabiel zijn. De kern van zo’n instabiel atoom verandert op gegeven moment spontaan in een andere atoomkern, of vervalt. En zo’n verval gaat gepaard met straling. Ioniserende straling is de verzamelnaam voor straling met hoge energie. Bij dit proces kan het molecuul waarin dat atoom zich bevindt, beschadigd raken. Als dat in grote aantallen of op verkeerde plaatsen gebeurt in levend weefsel, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid. Deze straling bereikt ons vanuit de ruimte, wordt uitgezonden door radioactieve stoffen of kan kunstmatig worden geproduceerd, bijvoorbeeld met een röntgentoestel.
Besmettingsbron radioactieve straling
Dagelijks worden we blootgesteld aan lage hoeveelheden radioactieve straling uit de bodem of de ruimte. Maar ook bijvoorbeeld aan straling van bouwmaterialen, bij medisch onderzoek - zoals röntgenfoto’s, een CT-scan - of vliegreizen. Voedsel draagt in Nederland voor 12% bij aan de gemiddelde blootstelling aan radioactiviteit. Dit komt bijvoorbeeld uit de bodem waar de gewassen in geteeld worden. De hoeveelheid radioactieve stoffen die we via ons voedsel binnen krijgen, is zo klein dat het geen gezondheidsrisico oplevert. Er is strenge regelgeving waaraan het voedsel moet voldoen. Na een kernramp kan eten besmet raken met radioactieve straling. Dit is gevaarlijk voor de gezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert voedsel dat uit het rampgebied komt.
Radioactiviteit analyse aanvragen?
Eurofins helpt u graag om uw producten te analyseren op de aanwezigheid van radioactiviteit zodat u verzekerd bent van kwaliteit en veiligheid van uw product. Ook staan onze consultants voor u klaar om u van advies te voorzien om het risico van radioactieve stoffen in uw product zo laag mogelijk te houden. Bel ons via +32 (0)50 45 00 60 of mail ons via CUSTOMERSERVICES-FOOD-BE@EUROFINS.COM.
Contactgegevens België
Bel ons
BE: +32 (0)50 45 00 60