Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Verontreiniging

Wat is verontreiniging?
Onze voeding kan verontreinigd raken met allerlei stoffen die niet in voeding thuishoren. Deze verontreinigingen maken de producten ongeschikt voor consumptie. Het kan gaan om natuurlijke toxines of om contaminanten als dioxines, PCB’s, mycotoxines, zware metalen, 3-MCPD, acrylamide, gewasbeschermingsmiddelen of furanen.

Besmettingsbronnen van verontreinigingen
Voeding kan verontreinigd raken via allerlei besmettingsbronnen. Vanaf het telen kan voeding in aanraking komen met chemische stoffen als gewasbeschermingsmiddelen of dioxines. Via emissie in de lucht, komen dioxines namelijk terecht op planten, gras en op de bodem van oppervlaktewater. Ook dieren kunnen de dioxines innemen en opslaan in hun vetweefsel. Als het gaat om dieren, zijn ook antibiotica, hormonen of anabolen een gevaar voor de gezondheid van de consument. Verder kunnen tijdens het verwerken van voeding verontreinigingen ontstaan, zoals acrylamide of 3-MCPD. Door het verpakken kunnen de giftige stoffen MOSH en MOAH of BPA ontstaan in een voedingsproduct. Voeding moet aan strenge normen voldoen, zodat consumenten geen gevaarlijke stoffen binnenkrijgen.

Verontreiniging analyse aanvragen?
Eurofins helpt u graag om uw producten te analyseren op de aanwezigheid van verontreinigingen zodat u verzekerd bent van kwaliteit en veiligheid van uw product. Ook staan onze consultants voor u klaar om u van advies te voorzien om het risico van verontreinigingen in uw product zo laag mogelijk te houden. Bel ons via +32 (0)50 45 00 60 of mail ons via CUSTOMERSERVICES-FOOD-BE@EUROFINS.COM.