Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Nieuwe regelgeving voor MOAH

“Dit heeft gevolgen voor nagenoeg ieder voedingsproduct”

Recent heeft de Europese Commissie besloten tot nieuwe regelgeving voor MOAH in voeding, die inmiddels is geïmplementeerd. Een overschrijding kan leiden tot een recall. “Dit heeft gevolgen voor nagenoeg ieder voedingsproduct en voor telers, producenten én retailers”, vertelt Ruben Thomaes, expert MOSH en MOAH bij Eurofins Food, Feed, Water Benelux. “De koolstoffen MOSH en MOAH, die voorkomen in minerale oliën, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor MOSH en MOAH was er nog geen wetgeving. Deze toxische koolstoffen zijn inmiddels aangetroffen in allerlei voedingsproducten: van pasta, infant food en (ontbijt)granen tot meel van granen, chocolade, adventkalenders, rijst, specerijen, bouillonblokjes, vetten, oliën en verpakt voedsel. De bron is vaak lastig te achterhalen. Hoe kunt u aan de nieuwe regelgeving voldoen?

Minerale oliën horen niet thuis in voeding, maar komen daar vaak per ongeluk in terecht. “MOSH en MOAH kunnen op onze voeding terechtkomen via pesticiden, uitlaatgassen van verkeer of industrie, maar ook overal in het productieproces kunnen synthetische minerale oliën migreren naar een voedselproduct. Via smeermiddelen in lopende banden, verdamping van minerale oliën, resten van schoonmaakmiddelen of via de verpakking van een product”, vertelt Thomaes. Verder migreren MOSH en MOAH ook door de keten heen. “Bevat de droge pasta MOSH en MOAH? Dan bevat de kant-en-klare spaghetti bolognese waarin deze pasta is verwerkt deze stoffen ook.”

"Bevat de droge pasta MOSH en MOAH? Dan bevat de kant-en-klare spaghetti bolognese waarin deze pasta is verwerkt deze stoffen ook"

Hoe schadelijk zijn MOSH en MOAH?

De exacte toxiciteit van koolstoffen MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) is nog onbekend. Ruben Thomaes, Business Unit manager Dioxine bij Eurofins Feed, Food, Water Benelux: “Eerdere dierproeven wijzen uit dat dieren MOSH opslaan in het lichaam, waar minerale olieresten met lage viscositeit ophopen en schade aanbrengen aan de lever, de hartkleppen en de lymfeklieren. De vraag is of dit ook geldt voor mensen. De European Food Safety Autority (EFSA) beschouwt MOAH in ieder geval als kankerverwekkend en mutageen. Het RIVM zwakt de schadelijkheid van MOSH iets af op basis van literatuurstudies, maar acht MOAH uit onvoldoende gezuiverde oliën kankerverwekkend, zelfs bij lage blootstelling.”

Voldoen aan de nieuwe regelgeving

De nieuwe regelgeving voor MOAH is vastgelegd in sante.ddg2.g.5(2022)3966048 (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed Section Novel Food and Toxicological Safety of the Food Chain 21 April 2022).

De limieten zijn:

  • 0.5 mg/kg voor droge voeding (≤ 4% vet/olie)
  • 1 mg/kg voor voeding met > 4% vet/olie
  • 2 mg/kg voor vetten en oliën
  • 10 mg/kg voor papier en karton

Thomaes: “De limieten zijn ten opzichte van de Duitse BfR-richtlijnen iets opgerekt, maar blijven laag. In verband met de potentiele carcinogeniteit is dit natuurlijk ook wenselijk. Met onze MOSH en MOAH-analyse kunnen we bedrijven helpen om aan te tonen dat ze aan deze lage limieten voldoen en bevestigen dat de producten die ze op de markt brengen veilig zijn op het gebied van MOSH en MOAH.” 

"Het advies is een risico-beoordeling te maken en uw product op basis daarvan te monitoren op vrijwaring van synthetische MOSH en MOAH"

Risico-beoordeling en monitoring

Het advies is een risico-beoordeling te maken en uw product op basis daarvan te monitoren op vrijwaring van synthetische MOSH en MOAH. Thomaes: “Om uit te sluiten dat het om natuurlijke interferenties gaat, kunnen we via een bevestigingstest aantonen of het gaat om natuurlijke oliën of een synthetische variant. Het chromatogram dat verkregen wordt tijdens de analyse laat zien om welke oliesoort het vermoedelijk gaat. Zo kunt u de bron proberen te achterhalen.” Als retailer kunt u deze parameter opnemen in uw monitoringsprogramma. Onze consultants en analisten kunnen u adviseren en ondersteunen. 

Hoe detecteer ik MOSH en MOAH in mijn product?

Wij kunnen via de HPLC-GC-methode achterhalen of er MOSH en MOAH in uw product voorkomt. “Dat kunnen we analyseren in één run. De analyse kunnen wij bij spoed uitvoeren in 24 uur, mits het product aan een aantal voorwaarden voldoet. Standaard doorlooptijd is 4 werkdagen. We kunnen onderscheid maken tussen MOSH en MOAH en hoeveelheid van deze twee stoffen in het product apart berekenen. Nadien voeren we een GC-MS-meting uit om te controleren of de MOAH van synthetische oorsprong is. Tijdens de analyse toont onze chromatogram aan om welke oliesoort het vermoedelijk gaat. Dat geeft u meer informatie om de bron te achterhalen. Al blijft dat complex”, vertelt Thomaes. 

Meer weten? 

Neem contact met ons op via  customerservices-food-be@eurofins.com of bel +32 (0)50 45 00 60. Of klik hier voor meer informatie >

Publicatiedatum: 13 september 2022