Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Dioxine analyses

Het Eurofins laboratorium Zeeuws Vlaanderen in Graauw onderzoekt voeding en dierenvoeding op giftige stoffen. Bijvoorbeeld op dioxines en PCB’s, MOSH / MOAH en 3-MCPD. Want u wilt uitsluiten dat die in uw product terechtkomen. De analyse op dioxines en PCB’s zijn wettelijk verplicht.

Het lab krijgt stalen binnen van grondstoffen en eindproducten uit de hele keten - nationaal en internationaal -, van onder andere vlees, vis, zuivel, babyvoeding en dierenvoeding.

Dioxine & PCB’s

Dioxines en PCB’s kwamen tientallen jaren geleden in het milieu terecht. Bijvoorbeeld door het verbrandingsproces in de metaalproductie of in industriële processen, maar ook door uitlaatgassen van verkeer. De toxines kunnen niet afgebroken worden en blijven in de bodem aanwezig, bijvoorbeeld in gras dat er groeit of in het slib op de bodem van een meer. Zo kunnen de toxines in het lichaam van een koe of vis terechtkomen. Dioxines en PCB’s komen daarom voor in vetten in voeding en dierenvoeding.

Het zijn zeer giftige stoffen: de nummer 4 van de meest giftige toxines ter wereld. Ook in kleine hoeveelheden kunnen deze stoffen schadelijk zijn. In ons lab kunnen we zelfs een zeer kleine hoeveelheid dioxines en PCB’s traceren. We werken dan ook uiterst zorgvuldig tijdens onze analyses.

MOSH en MOAH

Nog steeds bevat een groot aantal levensmiddelen minerale olie. Dat komt doordat olie op ieder willekeurig punt in de voedselverwerkingsketen kan binnendringen, bij voedingsgrondstoffen of pas in samengestelde bewerkte eindproducten. Mogelijke bronnen zijn: brandstoffen, uitlaatgassen, smeeroliën, anti-schuimmiddelen, oppervlaktebehandelings- middelen, behandel-oliën en verpakkingsmaterialen. Zo kan de minerale olie uit drukinkt bijvoorbeeld vanuit de verpakking in het product dringen. Het is vaak een enorme uitdaging om de bron en het punt van besmetting te bepalen.

Naast fracties minerale olie, zoals MOSH en MOAH, staan de zogenaamde POSH (Polyolefinic Oligomeric Saturated Hydrocarbons) steeds vaker in de schijnwerpers. Dit zijn oligomere stoffen, die mogelijk migreren vanuit plastic verpakkingen (PE en PP). De Eurofins-experts van Eurofins Lab Zeeuws Vlaanderen hebben jarenlange ervaring met het analyseren van minerale oliën. Uw staal is bij ons in goede handen voor een zorgvuldige analyse.

3-MCPD

De analyse van een staal op 3-MCPD is buitengewoon complex. 3-MCPD kan ontstaan wanneer voedsel, dat rijk is aan vetten en zouten, wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. Bijvoorbeeld tijdens de productie van soja- en marinadesauzen, het bakken van patisserie of tijdens het barbecueën en roken van vleesproducten. Daarnaast kunnen sporen van 3-MCPD ook ontstaan tijdens de productie van glycerol, een zoetsmakende geurloze en kleurloze vloeistof. Of bij het raffineren van plantaardige vetten en oliën.

Geraffineerde vetten en oliën worden niet alleen direct geconsumeerd, ze worden ook vaak ingezet bij de industriële productie van voedsel. Ze komen bijvoorbeeld voor in mayonaise, bakproducten, tapenades, antipasti, pesto of als onderdeel van kindervoeding. De specialisten van Eurofins Lab Zeeuws Vlaanderen voeren deze analyse voor u uit.

Meer weten?

Neem contact met ons op. Bel +32 (0)50 45 00 60 of stuur een e-mail naar customerservices-food-be@eurofins.com.

Contactgegevens België

Neem contact op met onze specialisten

Whitepapers

Lees je in op specifieke onderwerpen met onze whitepapers

1 / 3