Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Microbiologie analyses

Live in het systeem kijken wanneer de analyseresultaten binnenkomen

Het Microbiologie voedings- en waterlaboratorium onderzoekt of er micro-organismen voorkomen in producten. Het gaat om micro-organismen waar mensen ziek van kunnen worden of die een product laten bederven, zoals ziekteverwekkers Legionella, Salmonella en Listeria. En voedselbederfverwekkers die de smaak, structuur en geur aantasten, zoals melkzuurbacteriën, gisten en schimmels.

Door uw producten te laten testen, weet u zeker dat deze voldoen aan kwaliteit, veiligheid en de laatste wet- en regelgeving binnen uw markt. De Europese Verordening (EG) Nr. 2073/2005 omschrijft de microbiologische criteria voor levensmiddelen. 

In het Microbiologie laboratorium van Eurofins in Heerenveen analyseren specialisten 2.000 tot 3.000 stalen per dag. Het grootste deel van onze onderzoeken vindt plaats in opdracht van fabrikanten en handelaars in de voedingssector – zoals zuivel, babyvoeding, vlees, vleeswaren - en dierenvoeding. Onze klanten bestaan uit grote multinationals, maar ook de slager van op de hoek kan bij ons terecht. Daarnaast analyseren wij onder meer drinkwater en proceswater. Als onafhankelijk laboratorium, bedienen wij ook andere laboratoria - bijvoorbeeld voor controledoeleinden.

Onsite testing & maatwerk

Niet alleen in Heerenveen voeren wij analyses uit op het gebied van microbiologie. Dat doen wij ook onsite, op locatie van de opdrachtgever. Bijvoorbeeld bij opdrachtgevers in de vleesindustrie, die te maken hebben met vrijgaveprocedures vóór distributie naar de winkels of detailhandelaars. Recent is ook het Bacteriologisch Adviesbureau in Ermelo als Microbiologie laboratorium met een breed aanbod onderdeel van de Eurofins Groep. Zij voorzien in maatwerk voor specifieke klanten.

Analysetechnieken

Onze analysemethoden zijn betrouwbaar en geaccrediteerd door de RvA voor onderzoek in veel uiteenlopende productgroepen (matrices). Zoals onder andere:
- PCR: voor het analyseren van Listeria en Salmonella gebruiken wij de PCR-techniek. Dit is momenteel een van de snellere technieken om Listeria- en Salmonella-bacteriën aan te tonen.
- Petrifilm: Voor het bepalen van het aantal kolonievormende eenheden van micro-organismen, maken wij gebruik van de petrifilm-techniek. Deze kent een hoeveelheid selectieve voedingsbodems, specifiek voor bepaalde soorten micro-organismen.
- Filtratie: Het grootste gedeelte van de waterstalen is bedoeld voor onderzoek naar Legionella. Dat doen we met behulp van de filtratie-techniek en bijbehorende analysemethode conform NEN-EN-ISO 11731.
- Specifieke zuivelanalyses: Het Microbiologie laboratorium is gedeeltelijk ontstaan uit De Bond van Coöperatieve Zuivelfabrieken in Friesland. Daarom verzorgen wij nog steeds veel analyses voor grote zuivelproducenten.

De kracht van ons Microbiologie laboratorium

Het Microbiologie laboratorium is het modernste microbiologische laboratorium van de Benelux. Het kan een groot volume aan. Het is groot genoeg om al het huidige microbiologisch onderzoek van Eurofins in Nederland uit te voeren én toekomstige groei aan te kunnen. 

Daarnaast bieden wij grote klanten de mogelijkheid om aan te koppelen met hun eigen systeem, waarmee zij stalen veel sneller kunnen aanmelden. Zo kunnen klanten hun stalen voorzien van de juiste barcodes, voor een behandeling via de ‘fast lane’ naar het lab. Ook kunnen zij sneller over de analyseresultaten beschikken, door direct live in het systeem te kijken wanneer de analyseresultaten binnenkomen.

Meer weten?

Neem contact met ons op. Bel +32 (0)50 45 00 60 of stuur een e-mail naar customerservices-food-be@eurofins.com.

Contactgegevens België

Whitepapers

Lees je in op specifieke onderwerpen met onze whitepapers

1 / 3